Madárhatározó

“Fa nélkül egy fillért sem ér a táj.
S üres a fa, ha nincs rajta madár.
Én azt hiszem nem kelne föl a nap,
Ha nem lennének fák és madarak.”
/Horváth Imre: Fák és madarak/

A világ gerinces állatai közül a második legnépesebb osztályt a madarak képviselik. A Földön előforduló madárfajok száma megközelíti a 10 000-et. Ez a szám igencsak nagy, de a Magyarországon előforduló kb. 400 faj sem mondható éppen kevésnek. Madarat mindenki látott már. Legyen az csak egy tyúk a nagymama udvarában, vagy strucc az állatkertben, papagáj a kalitkában, esetleg Bagoly a Micimackóban. Közös bennük, hogy csőrük van, toll borítja a testüket, szárnyuk van, és meszes héjú tojással szaporodnak. Ezekben a tulajdonságokban minden madár megegyezik.

Madarak közös tulajdonságai

Ezen kívül azonban rengeteg félék lehetnek. Szám szerint tízezerfélék, ugyebár. Lehetnek nagyon kicsik, vagy éppen óriásinak tűnők, érdekes kinézetűek, izgalmas életmódot folytatók és rejtélyesek. Ez a sokszínűség teszi őket érdekessé és megfigyelésüket nagyon izgalmassá. Éppen ezért, emberek millió foglalkoznak madármegfigyeléssel a szabadidejükben. Akinek egyszer alkalma adódik közelebb kerülni a vadmadarakhoz, az nagy valószínűséggel utána maga is keresni fogja ezeket a lehetőségeket. Vegyük csak a madármegfigyelés talán legegyszerűbb módját, a téli madáretetést.

Fakopáncs a madáretetőn

Ha valaki elhatározta, hogy télen eleséggel szeretné segíteni a madarakat és kihelyez egy etetőt, minden bizonnyal kitörő örömmel fogja fogadni az első éhes látogatókat. Minden egyes újabb, az etetőre érkező fajjal nagyobb lesz az öröm. Az ablak előtt eltöltött lesben állással egyre több különbséget fedezhetünk majd fel a fajok között, és „rááll a szemünk” a madarak mozgásának megfigyelésére is. Ezután bizonyára felmerül majd bennük a kérdés, hogy mégis milyen madarakat láthatunk a kertben? Amennyiben a megfelelő részleteket jól megfigyeltük már könnyű lesz a beazonosításuk.

Vendégek a madáretetőn

Érdekes lehet egy saját fajlista is, az általunk meghatározott madarakból. Ebből láthatjuk majd a fejlődésünket is, valamint nyomon követhetjük a megfigyelt fajokat.
A téli madáretető megfigyelése jó alapot ad ahhoz, hogy más környezetben is könnyebben észrevegyük a madarakat. Ez pedig azért nem lesz nehéz, mert a madarak mindenhol jelen vannak.