Programok

Odúzás

A nem mindennapi erdei iskolai program során bepillantást nyújtunk az odúlakó madarak családi életébe. Mesterséges madárodúk teszik lehetővé, hogy megfigyeljük azt, ami egyébként a természetben rejtve marad előlünk. Nagy öröm, ha egy-egy odúban lakót találunk. Hiszen nincs az a gyerek vagy felnőtt, aki el ne lágyulna egy-egy cseppnyi madártojás, vagy csupasz fióka látványától. Ezt igazolja a sok lélegzet-visszafojtott várakozás és halk sikkantás is, ami a programot kíséri.


Madárhatározó

A program során játékos módon vezetjük be a gyerekeket a madarászat világába. A csoportnak a Börzsönyben már megfigyelt 250 fajból kell minél többet „becserkésznie”. A programhoz a távcsövet és a madárhatározót mi adjuk. A gyerekeknek csak az éles látásukat, hallásukat és megfigyelőképességüket kell hozni.


Erdei vetélkedő

A különböző feladatok megoldásához a csapatok minden képességére szükség van. Itt nem csak a gyorsaság vagy az ügyesség számít, hanem a győzelemhez elengedhetetlen a jó csapatmunka is!


Kisállatkeresés

A résztvevők fajleírás alapján keresik meg az adott listán szereplő állatok élethű alakjait. A program során játékos formában ismerkedhetnek meg a hegység vadvilágával, a legjobban teljesítő csapat pedig jutalomban részesül! De természetesen a többiek sem távoznak üres kézzel!


Tanösvény

Könnyű séta a hegységben, mely során megtekintjük az erdőt alkotó fafajok közti különbségeket, leveleiket, kérgüket, termésüket. Bepillantunk a hegyi patakok állatainak életébe. Évszaktól függően megkeressük az aktuális érdekességeket és közben a természet- és környezetvédelem fontosságáról is beszélgetünk.


Éjszakai túra

Nem csak nappal, hanem sötétedés után is tehetünk egy kirándulást az erdőben, sőt bátorságunkat is próbára tehetjük! Mikor a látásunkra már nem hagyatkozhatunk, kiélesedik minden egyéb érzékszervünk és megtapasztalhatjuk, hogy az erdő lakói közül nem tér mindenki nyugovóra a nappal együtt, hanem a sötétben is zajlik, mocorog, suttog, nyikorog az élet!


Hüllők és kétéltűek

A program keretein belül új nézőpontból szerezhetnek ismereteket a hüllők és a kétéltűek rejtélyes világáról. Megtudhatják mitől hidegvérűek, hogyan lesz a békából királyfi, miért kell melengetni a kígyót a keblünkön, mi volt előbb – a dínók vagy a tojás? Mindeközben a kezük sem marad üresen: koponyák, páncélok, bőrök, múmiák, tojások és „hüllőbefőttek” várják az érdeklődőket!


Erdei gyógynövények

A program során a gyerekek megismerkedhetnek az erdők és mezők növényeivel, nagy hangsúlyt fektetve az ehető,- és gyógynövényekre, gombákra. A program igénybe veszi minden érzékszervüket és az ízlelésnél az is kiderül, hogy ki a legbátrabb az osztályban! A résztvevők egy gyógynövényes szörppel is gazdagabbak lesznek a program végére.


Kincskeresés és térképészet

Az egyik legkedveltebb erdei iskolai programunk. Az alapvető tájékozódási ismeretek elsajátítása után a kincskeresőknek több feladatot is teljesíteniük kell ahhoz, hogy a kincshez vezető információk nyomára leljenek.
Ám a kincsesládika tartalma mindig megéri a fáradozást!


Természetjárási és túlélési alapismeretek

Izgalmas, interaktív program vár a résztvevőkre, ami során megismerkednek a természetjárás alapvető szabályaival és hasznos tippeket kapnak a túléléshez is. A ruházat megválasztásától kezdve a felszerelés összeállításán át a váratlan helyzetekig sokféle témát érintve a gyakorlatban is hasznosítható tudást szerezhetnek a gyerekek.


Csermely mustra

A program során a gyerekek, szűrők és nagyítók segítségével eredhetnek a kristálytiszta patakok parányi élőlényeinek nyomába. Első ránézésre csak a víz csillogása vonja el a figyelmüket, de hamar kiderül, hogy megannyi érdekes élőlény lakik a sekély vízben is. Kövek alatt izgő-mozgó bolharákok, hordalék alatt rejtőző vízi skorpió vagy sétáló botnak látszó tegzes lárva. Megfigyelésük és megismerésük remek elfoglaltság, ami során sok új információra tehetnek szert.


A Börzsöny és az erdők ÚJ!

Átfogó program, mely során megismerkedhetünk az Északi-középhegység legnyugatibb tagjával, a Börzsönnyel. Érdekességeket tudhatunk meg a hegység kialakulásáról, jellemző kőzeteiről, ásványairól, valamint az ehhez szorosan kapcsolódó növény-, állat-, és gombavilágáról. Az előadást a témákhoz kapcsolódó gyűjtemények teszik még érdekesebbé és interaktívabbá.


Animánia ÚJ!

Az állatok és az emberek élete évezredek óta összefonódik. Tanulmányok is kimutatták, hogy az állatok jelenléte és a velük való foglalkozás rendkívül pozitív hatással van nem csak a gyermekekre, hanem a felnőttekre is. Erre épül az animánia programunk, ahol a résztvevők érdekes tényeket tudhatnak meg az állatvilágról, házi kedvencekről, valamint segítséget kaphatnak, hogy az esetleges félelmeiket legyőzhessék, miközben türelmet, empátiát és a toleranciát tanulnak. Mindezt különfélek kisállatok simogatásával és bemutatásával igyekszünk elérhetővé tenni.


Kutyaismeret

A kutyák nem csak az ember legrégebbi barátai, de társai a munkában is ugyanúgy, mint a szabadidőben. A bemutató során megismerkedhetünk a faj háziasításával, szó esik a magyar kutyafajtákról, és hogy milyen munkákat láthatnak el az ember mellett.


Solymászat

A gyerekek megismerkedhetnek egy ősi vadászmesterséggel, a solymászattal. Testközelből figyelhetik meg a fenséges ragadozó madarakat, megismerhetik a solymászat kialakulását, múltját és módját.


Íjászat

Íjász bemutató és előadás, mely során korhű íjakkal és használatukkal ismerkedhetünk meg.
A bemutatón résztvevők elsajátíthatják az íjászat alapfogását valamint az íj kezelését. Végül a megszerzett tudást a gyakorlatban is kipróbálhatják.


Túravezetés

A csoport igényeit figyelembe véve közösen előre megtervezzük a túra jellegét. Többféle típusú útvonal és időtartam közül válogathatunk. Tehetünk rövidebb, ismerkedő jellegű körtúrát, vagy lehet konkrét célunk, akár egy kilátópont felkeresése is. Megmutatjuk a legszebb útvonalakat, panorámákat, de ígérjük, hogy az apróbb érdekességek mellett sem megyünk el szó nélkül.


Alkotó foglalkozások

Kézműves programok, melyek során az elkészült tárgyakat emlékként hazavihetik a gyerekek.
Origami Különböző nehézségi fokú erdei állatok, növények hajtogatása.
Buborékfestés Buborékfestés technikával készítünk füzetet, könyvjelzőt.
Fonalgrafika Fonalgrafikával készíthetünk könyvjelzőt, füzetborítót, üdvözlőlapot.
Fűfej készítés Agyagcserepet dekorálunk, amibe fűmagot ültetünk. Otthon, vagy az osztályteremben rendszeres öntözés mellett hamar kinő a cserepünk haja.
Karkötő csomózás Csomózási technikával készülhetnek el a táborban alakult barátságot jelképező színes karkötők.
Agyagozás Agyagképek, figurák, állatkák készítése.
Illatzsák készítése Rendelhető a „Mindennapi gyógynövényeink” program kiegészítéseként vagy önállóan is. Vászonzsákocska varrása és megtöltése szárított növényekkel.
Nemezelés ÚJ! Nemezből tulipánokat, virágokat, labdákat készíthetünk, ami tovább variálható hajgumivá, karkötővé, vagy kulcstartóvá.
Gyertyakészítés ÚJ! Viaszból készítünk gyertyákat gyertyamártással.
Bőr ékszerkészítés ÚJ! Indián fejdíszeket, karkötőket és kulcstartót készíthetünk bőrből.
Textilfestés Tábori kendő készítése.

Erdei iskolai programok montázs