Odúzás

Odúk keletkezhetnek természetes úton a fákba, például letört ágak helyén kikorhadással, de készíthetik őket madarak is. A madarak közül a kemény fa megmunkálásához történetesen a harkályoknak vannak a legjobban fejlett eszközeik. Erős karmok a kapaszkodáshoz, kemény farktollak a támaszkodáshoz, erős csőr a véséshez, és szivacsos csontállomány a koponyájukban az agyrázkódás elkerülése miatt. Azt szinte mindenki tudja, hogy ezek a képességek a harkályoknak nagyon fontosak a táplálékszerzéshez, de ugyanezek a tulajdonságok segítik őket az odúk kialakításában, melybe a tojásaikat helyezik, és ahol a fiókáikat nevelik.

Fakopáncs természetes odúban
Fakopáncs az általa készített odúban


Szintén kevésbé ismert, hogy az odúkat általában nem használják egynél többször. A megüresedett harkálylakásokba pedig új lakók költöznek. A legizgalmasabbak ezek közül talán az énekesmadarak. De nem mehetünk el a ragadozó madarak, az emlős- és rovaralbérlők megemlítése mellett sem.

Odúlakók
Odúlakók

Nyilvánvaló, hogy az odúk hosszú éveken keresztül sokszor és sokféle állatnak nyújtanak menedéket vagy otthont. Ezért is sajnálatos, ha az odúkészítésre alkalmas fák száma megfogyatkozik, aminek számos oka lehet. Ennek ellensúlyozására a természetes odúk „lemásolásával” a madárbarátok létrehozták a mesterséges madárodúkat. Ezeknek számos fajtája lehetséges, attól függően, hogy milyen madárnak szánták, vagy, hogy milyen anyagokat használtak fel a készítésüknél. Ezen odúk kihelyezésével olyan területeken is menedéket lelhetnek az állatok, ahol a harkályok nem találtak odúkészítésre alkalmas fákat.

Mesterséges odú
Mesterséges odú – örvös légykapóval

A mesterséges madárodúk nagy előnye, hogy bárhol kihelyezhetők, akár a saját udvarunkban is. Másik számunkra is nagyon fontos tulajdonsága, hogy a kialakításánál célszerű nyithatóra tervezni a költőládát. Ugyanis a madárodú kihelyezése nem egyszeri feladat. Ha szeretnénk, hogy az odút rendszeresen elfoglalják a madarak, akkor jó főbérlőhöz hasonlatosan a madárlakást is karban kell tartani. Tehát a későbbiekben szükséges lesz az odú rendszeres takarítása, karbantartása. Minden évben legalább egyszer bele kell kukkantanunk az odúba és az elhasznált fészekanyagot ki kell szednünk belőle. Ez azért is fontos, mert a madarak minden fészekalj számára új fészket fognak készíteni, így az odú előbb-utóbb feltöltődik. Nem beszélve arról, hogy az elhasznált fészkekben felhalmozódhatnak a szennyeződések, valamint megtelepedhetnek az élősködők is.

Odúk a takarítás előtt
Odúk a takarítás előtt

Nem utolsó sorban a nyitható odúnak köszönhetően nyomon követhetjük a benne zajló eseményeket. Megtudhatjuk miből készítenek fészket a lakóik, szerencsés esetben magukat a madarakat is otthon találjuk, esetleg bepillanthatunk a fiókák növekedésének folyamatába is. Ha a fiókák kirepültek, a takarításnál közelebbről is megvizsgálhatjuk az elhasznált fészket. Utána pedig izgulhatunk, hogy használja-e majd valaki télen is az odúnkat?

Cinege fészekalj
Széncinege fészekalap, tojások és fiókák

Ha szeretnél többet megtudni az odúban élő állatokról,
vagy szívesen bepillantanál egy-egy igazi madárlakásba,
válaszd az ODÚZÁS programunkat!